CITESTE

Mai multe despre semintele chia

By on November 27, 2013

Semintele chia, cunoscute formal ca Salvia hispanica, sunt plante populare de interior despre care s-a descoperit recent ca sunt alimente pline de nutrienti. Desi original crescute pe sculpturi de argila, plantele erau tinute mai mult cu scop decorativ. Recent popularitatea semintelor a crescut, desi proprietatile lor nutritive exista de foarte mult timp.

Scurta istorie a semintelor chia

Semintele chia provin din planta Salvia hispanica nativa din Mexic. Desi consumul semintelor a dezvoltat o moda recenta in America de Nord, acestea erau apreciate ca parte vitala a dietei aztecilor. Ele erau folosite ca sursa alimentara si in bauturi in Mexic si America de Sud.

De ce sunt semintele chia atat de nutritive?

Ceea ce stiau aztecii (se pare ca din instinct) este cantitatea mare de nutrienti pe care le contin semintele minuscule. Desi semintele in sine nu au mai mult de 1 mm, fiecare dintre ele abunda in fibre, proteine, acizi grasi omega 3 si acid alfa – linolenic (ALA). Acizii grasi omega 3 se gasesc de obicei in fructele de mare astfel ca semintele chia ofera o sursa excelenta a acestor nutrienti pentru vegetarieni. Cat despre fibre, proteine si ALA, acestea sunt toate elemente benefice intr-o dieta sanatoasa.

Cum se mananca semintele chia

Data de baze a „Plante pentru viitor” enumera semintele chia ca alimente pline de proteine si grasimi usor digerabile. Aceste seminte pot fi macinate in mese si pot fi adaugate ca faina pentru coacere. In plus, cand semintele sunt inmuiate in apa ele fac apa usor gelatinoasa.

Semintele chia gelifiate pot fi folosite in budinci sau terciuri cat si in bauturi nutritive. Daca semintele sunt incoltite ele pot fi folosite in sandwichuri, supe si tocane. Semintele au o aroma placuta, asemanatoare alunelor si pot fi consumate crude sau presarate deasupra salatelor.

Informatii utile despre Seminte de Chia .

About admin

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *